Fax:

023/311-383

Email:

Adresa:

23000 Zadar, Široka ulica 1/lll

JAVNI POZIV za dodjelu potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

OBJAVLJENO 4. travnja 2024. godine

Zadarska županija želi pomoći očuvanju i razvoju tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na svome području, pa je objavila Javni poziv za dodjelu potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu.

Bespovratne potpore u smislu ovog Javnog poziva dodjeljuju se za sljedeće namjene:

 • poboljšanje uvjeta rada  u radionici/poslovnom prostoru,
 • financiranje troškova nabave novih strojeva, opreme i alata,
 • edukacija vlasnika i/ili zaposlenika (majstorski ispit, stručno usavršavanje i dr.),
 • troškovi sudjelovanja na sajmovima i izložbama,
 • izrada  promidžbenog materijala,
 • stjecanje uvjerenja o statusu tradicijskog/umjetničkog obrta,
 • za sufinanciranje tekućih troškova poslovanja.

Sukladno ovom Javnom pozivu, pozitivno ocijenjeni prijavitelji mogu ostvariti bespovratna sredstva Zadarske županije u iznosu do 50% prihvatljivih dokumentiranih troškova, a maksimalni iznos potpore je 1.000,00 EUR-a.

Rok za dostavu prijava počinje danom objave Javnog poziva na mrežnoj stranici Zadarske županije www.zadarska-zupanija.hr a završava 15. svibnja 2024. godine.

U tekstu Javnog poziva objavljenog na mrežnoj stranici Zadarske županije  opisani su uvjeti i način provedbe ovog javnog poziva.

Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona i adresu elektronske pošte Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam:

 • 023/350-342 - Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.,
 • 023/350-437 - Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.,
 • 023/350-439 - Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.,
 • 023/350-430 - Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 

Rezultati „Majstori ljepote 2024.- Dani frizera i kozmetičara HOK-e"

„Majstore ljepote 2024.“ posjetilo više od 300 sudionika - na natjecanjima sudjelovala 33 profesionalca i 89 učenika

Prvi „Majstori ljepote 2024._Dani frizera i kozmetičara HOK-a“ okupili su u protekla tri dana više od 300 predstavnika struke na Zagrebačkom Velesajmu. Održan je zanimljiv panel na temu stanja u struci, predavanja o poticajima za nauku te potrebe preventivnih pregleda i uključivanja struke u osvještavanje klijenata o njihovoj važnosti. Zahvaljujući suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Andrija Štampar“, posjetitelji su tijekom događanja mogli besplatno napraviti mamografski pregled.

Subotu su obilježili svjetski poznati stručnjaci i jedan domaći koji je educirao i zabavio sve posjetitelje manifestacije. Naime, svjetski poznati frizer i edukator Farrukh Shamuratov i svjetska prvakinja u kozmetičkoj njezi Pei Wang educirali su okupljene frizere i kozmetičare svaki u svom jednoiposatnom showu, demonstrirajući iznimnu vještinu.

U sklopu događanja održano je Školsko natjecanje frizerskih škola Hrvatske u kojima je u tri kategorije sudjelovalo 89 učenika iz 26 škola.

U kategoriji „Valovita frizura“ zlato, srebro i broncu odnijeli su učenici Obrtničke škole Gojka Matuline iz Zadra, Srednje škole Ivana Šveara iz Ivanić-Grada i Srednje škole Dugo Selo,

 • Zlato je osvojila učenica Helena Karić s mentoricom Gordanom Katulić Jakić vl. salona "Goga", Zadar.

View the embedded image gallery online at:
https://obrtnicka-komora-zadar.hr/novosti#sigProId850282c861

Pobjednici u kategoriji „Izbrijavanje do kože“ došli su iz zadarske Obrtničke škole Gojka Matuline (zlato), Srednje škole Jure Kaštelan iz Omiša (srebro) i Srednje škole Ban Josip Jelačić iz Zaprešića (bronca). 

 • Zlato je osvojio učenik Matko Jurlina s mentoricom Vesnom Jurlina vl. frizerskog salona "Afrodita", Seline.

View the embedded image gallery online at:
https://obrtnicka-komora-zadar.hr/novosti#sigProId13a7e467f2

 • U kategoriji "Creative eyes" prvo mjesto - zlato , osvojila je Kate Fuzul zaposlenica frizerskog salona "Goga" vl . Gordana Katulić Jakić

View the embedded image gallery online at:
https://obrtnicka-komora-zadar.hr/novosti#sigProIde7128b0dff

Na Državnom natjecanju za frizere i kozmetičare sudjelovalo je 33 natjecatelja u devet kategorija iz cijele Hrvatske, o njihovoj vještini odlučivao je jak međunarodni žir sastavljen od sudaca iz Engleske, Crne Gore i Hrvatske, a pobjednicima u tri kategorije odluku je osobno donio Farrukh Shamuratov.

 • Predstavnica Obrtničke komore Zadarske županije Inga Petričević vlasnica salona "Friz Factory" osvojila je DVA prva mjesta i to u kategorijama "Presige gala" i "Prestige bridal"!

View the embedded image gallery online at:
https://obrtnicka-komora-zadar.hr/novosti#sigProIdc8e63ee247

Ovim povodom sastao se Ceh frizera i kozmetičara Hrvatske obrtničke komore i donio te predstaviti zaključke koje će uputiti nadležnim tijelima na postupanje, au cilju unapređenja struke. Uz kontinuirane zahtjeve za poreznim rasterećenjem, (1) članovi Čeha unutar svog mandata radit će na modernizaciji majstorskih ispita, kao i na standardizaciji kako bi uvjeti polaganja ispita bili ujednačeni za sve polaznike majstorskih ispita, a budući da na tržištu trenutno ne postoji polica osiguranja koja omogućuje osiguranje ruku frizera i kozmetičara kao sredstvo rada, C eh frizera i kozmetičara inicirat će sastanak s predstavnicima osiguravajućih kuća kako bi kreirali ponudu policijskih osiguranja prema potrebama struke (2). Članovi Ceha zalažu se da se za poticaje za samozapošljavanje mogu aplicirati isključivo osobe koje su prijavljene kao nezaposlene na Hrvatski zavod za zapošljavanje minimalno 6 mjeseci kako se iste ne bi zloupotrijebilo, a vlasnici obrta koji su zbog navedenih poticaja gube zaposlenike stavili u nepovoljni položaj (3 ) te će se nastaviti zalagati za jedinstveni model obrazovanja za 3 različita zanimanja - kozmetičar, frizer i pediker, što podrazumijeva trogodišnje obrazovanje s više praktičnog rada, pri čemu se smatra da je za upis za navedena zanimanja potrebna provjera fine motorike učenika te će takav stav zauzeti i zastupati pri izradi kurikuluma za zanimanja iz sektora osobnih usluga.

Dani frizera i kozmetičara HOK-a & BEAUTY&HAIR EXPO ZAGREB 2024.

Obrtnička komora Zadarske županije organizira posjet 25. sajmu BEAUTY&HAIR EXPO ZAGREB 2024. i Majstori ljepote - Dani frizera i kozmetičara HOK-a.

Ova beauty manifestacija održat će se od 8. do 10. ožujka 2024. godine kao sastavni dio jubilarnog 25. sajma BEAUTY&HAIR EXPO ZAGREB 2024. te će vam pružiti uvid u najnovije trendove i izazove koji oblikuju ovu industriju.
Obrtnička komora Zadarske županije podmiruje trošak organiziranog prijevoza autobusom.
U PDF privitku nalaze se dodatne informacije o programu putovanja i smještaju.
Zaključak Ceha frizera i kozmetičara je da se prilikom prijave za jedan obrt može prijaviti vlasnik obrta i jedan njegov zaposlenik.

Za prijavu je potrebno kontaktirati Obrtničku komoru Zadarske županije.
Kontakt osoba Klaudia Miljanić
tel. 023/319-273 ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Ikona PDF datoteke

program3

program4

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

 

 Uskrs 12

Održana radionica za frizere: Masterclass Enzo Baakliny

U nedjelju, 03.03.2024. u dvorani Fortis Cluba u Falkensteiner resortu Punta Skala u organizaciji Obrtničke komore Zadarske županije održana je radionica za frizere Masterclass. Radionicu je vodio stilist Enzo Baakliny koji je svoju karijeru započeo kao tehničar Mounir akademije za Francusku, au Zadru se predstavio s dvije tehnike bojanja kose: airtouch i ombreyage.

Na seminaru je sudjelovalo preko 120 frizera kako iz Zadarske županije tako i onih koji su došli iz svih krajeva Hrvatske.

Riječi dobrodošlice sudionicima uputila je Gordana Jakić Katulić, predsjednica Ceha frizera i kozmetičara Obrtničke komore Zadarske županije koja je svojom aktivnošću nekoliko puta dokazala uspješnost u organizaciji manifestacije u okviru plana rada Komore. Na kraju radionice najavljena je i sljedeća aktivnost krajem travnja. 

 

View the embedded image gallery online at:
https://obrtnicka-komora-zadar.hr/novosti#sigProIdb52de863ee
 

 

Radionica za frizere Masterclass Enzo Baakliny

Poznati svjetski stilist Enzo Baakliny svoju karijeru započeo je kao tehničar Mounir akademije za Francusku, au Zadru će predstaviti dvije tehnike bojanja kose; airtouch i ombreyage.

Masterclass će se održati 03.03.2024. U polivalentnoj dvorani Fortis Cluba u Falkensteiner resortu Punta Skala, Petrčane od 10:00h do 18:00h

Cijena cjelodnevnog masterclassa je 67,00 eur s uključenim buffet stand up ručkom.

Svoje mjesto možete rezervirati uplatom na račun organizatora:

IBAN: hr4124020061140322948

*U opisu plaćanja molim vas da navedete ime i prezime osobe koja pohađa masterclass

npr: Masterclass Zadar-Ana Anić

Važno!
Po izvršenoj uplati, molim Vas da nam dostavite ime, prezime i kontakt broj mobitela polaznika na mail:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Ukoliko je uplatu izvršila pravna osoba, ili obrt u korist svog djelatnika molimo da nam na mail dostavite podatke o tvrtkama (naziv tvrtke ili obrta, adresa i oib) kako bismo mogli ispostaviti račun.

MASTER CLASS ZADAR 01

Predstavnici Komore na manifestaciji "Zeleno- plavo"

Od 15. do 17. 03. održana je manifestacija " Zeleno- plavo" u organizaciji Udruženja obrtnika Požega. Na manifestaciju se uputilo 4 obrtnika na čelu s predsjednicom Obrtničke komore Zadarske županije Vesnom Parić i podpredsjednikom Komore Josipom Smoljanom. 

Organizatori ove tradicionalne manifestacije su Udruženje obrtnika Požege, Turistička zajednica Grada Požege i Grad Požega, a održava se pod pokroviteljstvom Hrvatske obrtničke komore, Požeško-slavonske županije, Grada Požege i Turističke zajednice Grada Požege.

Na samom početku manifestacije “Zeleni-plavo” obratili su se predsjednik Udruženja obrtnika Požega i domaćin Željko Pojer, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil, gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

Obrtnička komora Zadarske županije predstavila se s tradicionalnim jelima te odlično pripremljena hrana i srdačan duh naših obrtnika nisu ostavili ravnodušne ostale kolege i posjetitelje iz cijele Hrvatske. Razmjenjene su mnoge dragocjene informacije i poruke koje su naši vrijedni obrtnici donijeli u našu županiju. 

Požega

Ciljevi projekta :

 • povezati «zeleno» i «plavo», odnosno kontinentalnu i jadransku Hrvatsku,
 • promovirati vrijednost obrtničkih proizvoda i usluga,
 • povećanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda i turizma,
 • doprinijeti povećanju potrošnje proizvoda hrvatskog ribarstva kao i podizanju svijesti
  domaćih potrošača o ovim proizvodima kao o visokovrijednim namirnicama,
 • promocija hrvatskih autohtonih prehrambenih proizvoda na domaćem turističkom tržištu,
 • promotivna kampanja stavljanja u promet novih ili redizajniranih postojećih proizvoda
  i gastro usluga,
 • povećanje prometa i dohotka proizvođača,
 • prezentacija gastro ponude područnih obrtničkih komora i Udruženja obrtnika,
 • gospodarska prezentacija, susreti gostiju i domaćih gospodarstvenika, kao i susreti
  s novinarima

4. Susret graditelja HOK-a u Sisku

4. Susret graditelja Hrvatske obrtničke komore održat će se 1. i 2. ožujka 2024. u Hotelu Panonija u Sisku.

U sklopu programa predviđena su stručna predavanja o novim trendovima u graditeljstvu i kretanjima radne snage, poreznom tretmanu graditeljstva na razini EU-a i slično, kao i panel rasprave s ključnim dionicima u sektoru na teme od središnjeg značaja za ovu granu gospodarstva.

Također, bit će održana svečana dodjela priznanja obrtnicima građevinarima koji su se posebno istaknuli svojim radom u strukturi i komorskom sustavu.

Ispred Obrtničke komore zadarske županije predložen je Dinko Adžić vlasnik obrta "Ključ u ruke" iz Zadra.

Domaćin ovogodišnjeg Susreta je Obrtnička komora Sisačko-moslavačke županije, pokrovitelj je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Program 4. Susreta graditelja 2024.

Potpore Hrvatskog zavoda za zapošljavanje 2024. namijenjene poslodavcima

U 2024. godini poslodavcima je omogućeno iskoristiti sljedeće potpore:

1. POTPORE ZA ZAPOŠLJAVANJE I POTPORE ZA ZAPOŠLJAVANJE - ZELENO/DIGITALNO

Cilj potpore:

Poticanje zapošljavanja osoba u nepovoljnom/izrazito nepovoljnom položaju te osobe s invaliditetom sufinanciranjem troška bruto i iznosa plaća poslodavcima.

Potpora za zapošljavanje – zeleno/digitalno:

Namijenjena je poslodavcima koji zadovoljavaju kriterije zelenog ili digitalnog radnog mjesta, a sukladno definiciji zelenih i digitalnih radnih mjesta.

Ciljane skupine:

 1. Osobe u nepovoljnom položaju prijavljene u evidenciji nezaposlenih osoba koje vodi Zavod:
 • osobe koje nisu bile zaposlene s redovnom plaćom u posljednjih 6 mjeseci od dana podnošenja zahtjeva
 • osobe koje su u dobi od 15 do 24 godine
 • osobe starije od 50 godina
 • osobe bez završenog srednjoškolskog obrazovanja
 • osobe koje su pripadnici romske nacionalne manjine
 • osobe koje nemaju radnog staža, a zapošljavaju se na poslovima u zanimanju za koje se nisu školovale
 1. Osobe u izrazito nepovoljnom položaju prijavljene u evidenciji nezaposlenih osoba koje vodi Zavod:
 • osobe koje nisu bile zaposlene s redovnom plaćom u posljednjih 24 mjeseca od dana podnošenja zahtjeva
 • osobe koje su u dobi od 15 do 24 godine koje nisu bile zaposlene s redovnom plaćom u posljednjih 12 mjeseci od dana podnošenja zahtjeva
 • osobe starije od 50 godina koje nisu bile zaposlene s redovnom plaćom u posljednjih 12 mjeseci od dana podnošenja zahtjeva
 • osobe bez završenog srednjoškolskog obrazovanja koje nisu bile zaposlene s redovnom plaćom u posljednjih 12 mjeseci od dana podnošenja zahtjeva
 • osobe koje su pripadnici romske nacionalne manjine koje nisu bile zaposlene s redovnom plaćom u posljednjih 12 mjeseci od dana podnošenja zahtjeva
 • osobe koje nemaju radnog staža, a zapošljavaju se na poslovima u zanimanju za koje se nisu školovale, koje nisu bile zaposlene s redovnom plaćom u posljednjih 12 mjeseci od dana podnošenja zahtjeva
 1. Osobe s invaliditetom prijavljene u evidenciji nezaposlenih osoba koju vodi Zavod

Trajanje:

 • za ciljanu skupinu 1 – u trajanju od 12 mjeseci
 • za ciljane skupine 2 i 3 – u trajanju od 24 mjeseca

Korisnici:

Poslodavci koji kao fizičke ili pravne osobe, te osobe koje su osnovane temeljem posebnih propisa, samostalno i trajno obavljaju gospodarsku djelatnost.

Dodatne informacije o iznosima potpora, načinu odabira korisnika, kriterijima, broju osoba za koje se može iskoristiti potpore i dr. važne informacije možete pronaći:

 1. Potpora za zapošljavanje
 2. Potpora za zapošljavanje – zeleno/digitalno

2. POTPORE ZA ZAPOŠLJAVANJE U SISAČKO–MOSLAVAČKOJ ŽUPANIJI

Cilj mjere:

Poticanje zapošljavanja osoba u nepovoljnom/izrazito nepovoljnom položaju te osoba s invaliditetom sufinanciranjem troška bruto i iznosa plaće poslodavcima.

Ciljane skupine:

Osobe prijavljene u evidenciji nezaposlenih osoba koju vodi Zavod, a koje se zapošljavaju na području Sisačko-moslavačke županije:

 • osobe koje nisu bile zaposlene s redovnom plaćom u posljednjih 6 mjeseci od dana podnošenja zahtjeva
 • osobe koje su u dobi od 15 do 24 godine
 • osobe starije od 50 godina
 • osobe bez završenog srednjoškolskog obrazovanja
 • osobe koje su pripadnici romske nacionalne manjine f. osobe koje nemaju radnog staža, a zapošljavaju se na poslovima u zanimanju za koje se nisu školovale
 • osobe s invaliditetom prijavljene u evidenciji nezaposlenih osoba koju vodi Zavod

Trajanje: 12 mjeseci

Korisnici:

Poslodavci koji kao fizičke ili pravne osobe, te osobe koje su osnovane temeljem posebnih propisa, samostalno i trajno obavljaju gospodarsku djelatnost, registrirani su na području Sisačko-moslavačke županije i planiraju zaposliti osobu na području Sisačko-moslavačke županije.

Dodatne informacije o iznosima potpora, načinu odabira korisnika, kriterijima, broju osoba za koje se može iskoristiti potpore i dr. važne informacije možete pronaći OVDJE.

3. POTPORE ZA ZAPOŠLJAVANJE OSOBA UKLJUČENIH U PROGRAM POSAO+

Cilj mjere:

Poticanje zapošljavanja osoba u izrazito nepovoljnom položaju financiranjem troška bruto I iznosa plaće poslodavcima.

Ciljane skupine:

Osobe prijavljene u evidenciji nezaposlenih osoba koju vodi Zavod:

 • koje nisu bile zaposlene duže od 12 mjeseci i prijavljene su u Evidenciju kontinuirano unazad 12 mjeseci od podnošenja zahtjeva
 • koje nemaju srednjoškolsku kvalifikaciju
 • koje su korisnici zajamčene minimalne naknade prema propisu o socijalnoj skrbi

Trajanje:

do 12 mjeseci / do 24 mjeseca za osobe koje su uz rad prethodno uključene u program stjecanja srednjoškolske kvalifikacije

Korisnici:

Poslodavci koji kao fizičke ili pravne osobe, te osobe koje su osnovane temeljem posebnih propisa, samostalno i trajno obavljaju gospodarsku djelatnost.

Dodatne informacije o iznosima potpora, načinu odabira korisnika, kriterijima, broju osoba za koje se može iskoristiti potpore i dr. važne informacije možete pronaći OVDJE.

4. STALNI SEZONAC

Uvjeti i načini korištenja sredstava za provođenje mjera u 2024. godini primjenjuju se na mjeru Stalni sezonac počevši od 1. travnja 2024. godine.

Do 31. ožujka 2024. godine mjera će se provoditi sukladno Uvjetima i načinima korištenja sredstava za provođenje mjere Stalni sezonac u 2023. godini

Cilj mjere:

Financijska podrška radnicima – sezoncima u razdoblju kada ne rade, a kako bi se osigurala potrebna radna snaga poslodavcima kao podnositeljima zahtjeva iz svih djelatnosti koji tijekom godine imaju razdoblja smanjenog obujma posla zbog sezonskog obilježja poslovanja.

Ciljane skupine:

Osobe koje su u kontinuitetu radile najmanje 6 mjeseci, a ne duže od 9 mjeseci kod istog poslodavca i koje će kod istog poslodavca raditi još najmanje 1 sezonu (najmanje 6 mjeseci).

 • Navedeno obuhvaća i osobe koje u kontinuitetu rade najmanje 6 mjeseci, a ne duže od 9 mjeseci unutar istog koncerna, odnosno kod poslodavca su njime povezane osobe na području Republike Hrvatske.

Trajanje: do 6 mjeseci

Korisnici:

Poslodavci koji obavljaju gospodarsku djelatnost i koji tijekom godine imaju razdoblje smanjenog obujma posla zbog sezonskih obilježja poslovanja.

Dodatne informacije o iznosima potpore, načinu odabira korisnika, kriterijima, broju osoba za koje se može iskoristiti potpora i dr. važne informacije možete pronaći  OVDJE .

5. POTPORE ZA PRIPRAVNIŠTVO

Cilj mjere:

Osposobiti osobe za samostalan rad putem poticanja zapošljavanja osoba sufinanciranjem troška njihovog bruto I iznosa plaćanja i drugih troškova poslodavcima propisanih ovom mjerom.

Ciljane skupine:

Nezaposlene osobe prijavljene u evidenciji nezaposlenih osoba koje vodi Zavod bez obzira na staž osiguranja, a koje se prvi put zapošljavaju radi obavljanja poslova u zanimanju za koje su se školovale.

Trajanje:

Osposobljavanje pripravnika (pripravničkog staža) traje, u pravilu, najduže jednu godinu, ako posebnim zakonom nije drugačije određeno radi stjecanja uvjeta za polaganje (pripravničkog) ispita iz te profesije, odnosno struke, no u svakom slučaju ovom mjerom se pripravnik ne može sufinancirati u trajanju. . dužem od 24 mjeseca.

Korisnici:

Poslodavci koji kao fizičke ili pravne osobe, te osobe koje su osnovane temeljem posebnih propisa, samostalno i trajno obavljaju gospodarsku djelatnost.

Dodatne informacije o iznosima potpore, načinu odabira korisnika, kriterijima, broju osoba za koje se može iskoristiti potpora i dr. važne informacije možete pronaći:

 1. Potpora za pripravništvo
 2. Potpora za pripravništvo – zeleno/digitalno
  • Namijenjena je poslodavcima koji zadovoljavaju kriterije zelenog ili digitalnog radnog mjesta, a sukladno definiciji zelenih i digitalnih radnih mjesta.

Pojmovnik

Opći uvjeti korištenja mjera aktivne politike zapošljavanja u 2024. godini

Obrtnička komora

Zadarske županije

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

DIGITALNO POSLOVANJE OBRTNIKA

PORTAL OBRTNOG REGISTRA

Image

DIZAJN I ODRŽAVANJE: Point Web Factory

     Službene mrežne stranice Obrtničke komore Zadarske županije