Fax:

023/311-383

Email:

Adresa:

23000 Zadar, Široka ulica 1/lll

Kako zatvoriti obrt?

1. ODJAVA IZ OBRTNOG REGISTRA:

Postupak odjave obrta iz Obrtnog registra provodi se u nadležnom Odsjeku za gospodarstvo i turizam Zadarske županije, ovisno o mjestu sjedišta obrta.

- za Zadar, Josipa Jurja Strossmayera 20, tel: 350-182; 350-148, 350-151; 350-176
- Biograd na Moru, Kralja Tvrtka 1, tel: 023/383-056, 023/383-160
- Benkovac, Trg domovinske zahvalnosti 5, tel: 023/681-958 (Služba za gospodarstvo)
- Pag, Bana Josipa Jelačića 8, tel: 023/612-304; 612-305 (prikaz, stručni).

U nadležnom uredu potrebno je ponijeti originalne obrtnice i ispuniti OR obrazac (popunjeni OR obrazac ).
Od 1. rujna 2021. godine otvaranje obrta je besplatno.
Datum odjave obrta iz obrtnog registra je datum podnošenja zahtjeva i isti ne može biti prije datuma podnošenja zahtjeva.

2. PREUZIMANJE RJEŠENJA:

Ured za gospodarstvo u roku od 2-3 dana rješenjem utvrđuje prestanak obrta i po pravomoćnosti rješenja briše obrt iz obrtnog registra. Rješenje o prestanku rada obrta moguće je podići u samom Odsjeku  za gospodarstvo i turizam ili pričekati da se isto dobije na kućnu adresu.
Zatvaranje žiro računa obrta u banci se može napraviti isključivo uz predočenje rješenja o zatvaranju obrta. Nakon te preporuke javite se u nadležnu Poreznu upravu radi provjere dugovanja i preuzimanja potvrde o nepostojanju duga.

3. ODJAVA SA HZMO:

Nakon preuzimanja rješenja potrebno je odjaviti i obrt i vlasnika obrta u nadležnoj ispostavi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Prilikom odjave potrebno je priložiti obrasce M2-P i M12-P koje možete kupiti u Narodnim novinama te rješenje o prestanku rada obrta.
Sve podatke potrebne za pokretanje tiskanice možete pronaći na tiskanicama M1-P i M11-P koje ste pokretali prilikom otvaranja obrta. Datum odjave sa mirovinskog i zdravstvenog osiguranja je datum s kojim je podnesen zahtjev za prestanak rada obrta tj. datum iz OR obrasca stavka 3.

4. UPIS STAŽA OSIGURANJA:

Nakon zatvaranja obrta te odjave s mirovinskog osiguranja, potrebno je na HZMO-u upisati ukupan staž osiguranja koje je ostvario vlasnik tijekom obavljanja samostalne djelatnosti obrta. Nakon toga, ostvareni staž osiguranja bit će evidentiran te HZMO izdaje potvrdu o upisanom stažu.
Za upis staža potrebno je ishoditi potvrdu Porezne uprave o nepostojanju duga po osnovi javnih davanja za mirovinsko i zdravstveno osiguranje te podnijeti
Zahtjev za utvrđivanje staža osiguranja za samostalnog obveznika doprinosa nakon prestanka osiguranja .
Također je preporuka provjeriti status obrta u RPO-u (registar poreznih obveznika) s nadležnom Poreznom upravom.

Obrtnička komora

Zadarske županije

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

DIGITALNO POSLOVANJE OBRTNIKA

PORTAL OBRTNOG REGISTRA

Image

DIZAJN I ODRŽAVANJE: Point Web Factory

     Službene mrežne stranice Obrtničke komore Zadarske županije