Spomenička renta predstavlja obvezu fizičkih i pravnih osoba radi prikupljanja sredstava potrebnih za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara odnosno za ostvarivanje nacionalnog programa zaštite kulturnih dobara, a čiju visinu propisuju svojim odlukama gradovi i općine u Republici Hrvatskoj.

Donošenjem Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara (Narodne novine br. 69/99, 151/03 i 157/03) uveden je dvostruki sistem određivanja spomeničke rente (tzv. direktna i indirektna spomenička renta).

Direktnu spomeničku rentu plaćaju fizičke i pravne osobe koju su obveznici plaćanja poreza na dohodak ili poreza na dobit, a obavljaju gospodarsku djelatnost u nepokretnom kulturnom dobru pojedinačno zaštićenom ili na području kulturno-povijesne cjeline. Svojstvo kulturnoga dobra, na temelju stručnog vrednovanja, utvrđuje rješenjem Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Kulturno-povijesnom cjelinom smatra se naselje ili dio naselja, kao i područje, koji su zaštićeni kao kulturno dobro. Nepokretno kulturno dobro može biti: grad, selo, naselje ili njegov dio, te građevina ili njezini dijelovi, te građevina s okolišem.

Indirektnu spomeničku rentu dužne su plaćati fizičke i pravne osobe u slučaju da obavljaju djelatnosti za koje je takva obveza propisana, i to bez obzira na područje, odnosno prostor u kojem se ta djelatnost obavlja.

Prema Nacionalnoj klasifikaciji slijedeće djelatnosti:

download dokumenta u PDF formatuGRAD ZADAR

Odluka o spomeničkoj renti GLASNIK GRADA ZADRA 2004 - BR.3 str. 671 
BIOGRAD NA MORU

Odluka o spomeničkoj renti („Službeni glasnik Grada Biograda na Moru“, broj 3/14. i 6/15.)


 

GRAD PAG

Visina spomeničke rente mjesečni iznosi 3,00 kn po četvornom metru korisne površine poslovnog proszora u kojem se djelatnost obavlja tokom čitave godine,  odnosno mjesečno 7,00 kn/ m2 korisne površine poslovnog prostora u kojem se djelatnost obavlja sezonski.

Obavijesti

obrtnikplus 208x328

Newsletter

Dobrovoljno članstvo

become-a-member

Uvjeti poslovanja u EU

Vaša Europa
           New Picture

FACEBOOK

Besplatno savjetovanje o poslovanju u obrtu
telefon: 072 000 026
fax: 01/48 06 675
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

BAZA OBRTNIKA

          
Baza obrtnika, web adresar,
burza ponude i potražnje,
proizvodno zanatstvo, ugostiteljstvo..

OBRTNI REGISTAR

      

www.portor.hr

PORTAL OBRTNOG REGISTRA

Scroll to top