Fax:

023/311-383

Email:

Adresa:

23000 Zadar, Široka ulica 1/lll

Održan webinar o poučavanju naučnika u radionici obrtnika ili poduzetnika

Dana 26.10.2021. u organizaciji savjetnica za strukovno obrazovanje područnih obrtničkih komora četiri Dalmatinske županije: Split, Dubrovnik, Šibenik i Zadar  održan je  webinar s  glavnom temom „Naukovanje kod licenciranih poslodavac i uloga inspektorata zaštite na radu u procesu izdavanja licenci“. Teme su bile podijeljene na:

- Majstorski ispiti
- Licenciranje
- Relicenciranje
- Ispit iz osnova za poduku naučnika
- Uloga inspektorata zaštite na radu u procesu licenciranja
 
Na webinaru je sudjelovalo 52 sudionika. Ciljana skupina bili su poslodavci, nastavnici praktične nastave, predstavnici HGK, kandidati na majstorskim ispitima (budući mentori), predstavnici udruženja obrtnika i dr.
Savjetnica za strukovno obrazovanje POK Dubrovnik, Jelena Svetac održala je kratku prezentaciju o majstorskim ispitima (što su M.I., uvjeti za pristupanje M.I., struktura ispita, majstorske komisije, rokovi za pristup ispitima i sl.)
Savjetnica za strukovno obrazovanje POK Šibenik, Nađa Baranović ukratko je predstavila način i postupak izdavanja licenci za poslodavce koji ispunjavaju propisane uvjete.
Savjetnica za strukovno obrazovanje POK Split, Elizabeta Bego upoznala je sudionike webinara sa zakonskom obavezom Hrvatske obrtničke komore o provedbi relicenciranja poslodavca koji imaju licence izdane prije sedam i više godina, o načinu i postupku provođenja relicenciranja.
Savjetnica za strukovno obrazovanje POK Zadar, Lidija Udiljak je prezentirala pojedinosti oko provedbe ispita kojim se dokazuju osnove za poduku naučnika. Ukratko je sudionike upoznala sa strukturom ispita, rokovima, cijeni ispita, te načinom i postupkom provođenja ispita kojim se dokazuju osnove za poduku naučnika.
Položen ispit kojim se dokazuju osnove za poduku naučnika  je najčešće preduvjet  koji podnositelji Zahtjeva za izdavanje licenci ili u postupku relicenciraja (ako mentor nema položen majstorski ispit) moraju prethodno položiti kao ispunjenje propisanih kadrovskih uvjeta.
 
Naglasak webinara je ipak stavljen na ulogu inspektorata zaštite na radu. Na webinaru je sudjelovala inspektorica zaštite na radu Emanuela Dadić voditeljica Službe za nadzor zaštite na radu - Split. 
Gđa. Dadić je održala kratko predavanje o najvažnijim stavkama nadzora inspektora zaštite na radu. Upoznala je sudionike webinara o postupnu i načinu provedbe nadzora kod poslodavca koji podnese Zahtjev za izdavanje dozvole za primanje naučnika. Saznali smo na temelju kojih zakonskih i podzakonskih akata se provodi nadzor i koje su obaveze poslodavca (obrta i/li trg, društava) koji primaju naučnike na naukovanje.
 
 Nakon predviđenih i održanih izlaganja, sudionici su imali priliku postavljati prezentericama pitanja u vezi prethodnih  izlaganja. U organizaciji webinara bilo je predviđeno da veći dio vremena  sudionici imaju priliku postavljati pitanja, te je tako dvije trećine webinara proteklo u sadržajnoj raspravi. 
 
U nadi da su se dobile korisne informacije, zahvaljujemo svim sudionicima na sudjelovanju!
 

Obrtnička komora

Zadarske županije

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

DIGITALNO POSLOVANJE OBRTNIKA

PORTAL OBRTNOG REGISTRA

Image

DIZAJN I ODRŽAVANJE: Point Web Factory

     Službene mrežne stranice Obrtničke komore Zadarske županije