Fax:

023/311-383

Email:

Adresa:

23000 Zadar, Široka ulica 1/lll

HOK najavio osnivanje Fonda solidarnosti

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil je u srijedu, 10. siječnja 2023. u HOK-u s predsjednicima čehova i sekcija koje su održale planirana strukturna događanja u protekloj godini predstavio realizirane i aktivnosti za unapređenje pojedinih djelatnosti i obrtništvo u cjelini. Predstavljen je ojačan čehovski sustav, povećan je broj članova u čehovima i sekcijama koji aktivno doprinose poboljšanju svoje djelatnosti, pri čemu veliku ulogu imaju strukturna događanja gdje se definiraju rješenja problema i iste adresiraju na nadležne institucije.

Tako su i protekle godine održani tradicionalni Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika, Susret ribara i 1. Susret računovođa, a započeto je Obrtničkim fokusom – serijom tribina o aktualnostima u obrtništvu na kojima će se iu ovoj godini problematizirati i tražiti rješenja. U ovoj godini predviđeno je još više strukovnih događanja važnih za unapređenje struke – uz već navedene, Kongres ugostitelja i susrete ribara i računovođa, u planu je održavanje 3. Foruma cvjećara i natjecanje cvjećara, održavanje dana frizera i kozmetičara HOK-a pod nazivom Majstori ljepote 2024. te susreti prijevoznika, graditelja, trgovaca.

 U protekloj godini, uz kontinuiranu savjetodavnu podršku obrtnicima – 2500 pisanih odgovora i približno 50ak dnevno jednostavnijih telefonskih odgovora – dane su primjedbe na 34 zakonska propisa kako bi se unaprijedilo poslovno okruženje za obrtnike. U provođenju javnih vlasti HOK-a, između ostalog, položen je 771 majstorski ispit, 770 ispita o stručnoj osposobljenosti i 241 ispit iz osnovnih znanja o poučavanju učenika na nauci. Također, sufinanciran je nastup više od 600 obrtnika na 18 sajmova u vrijednosti od 120 tisuća eura. U ovoj će godini iznimno važno biti rad na novim kurikulumima s Ministarstvom gospodarstva, kako bi sustav obrazovanja odgovarao potrebama tržišta te kako bismo stvorili potrebnu radnu snagu, uz kontinuiranu promociju obrtničkih zanimanja.

„Općenito ćemo nastaviti tražiti za hrvatsko obrtništvo nastavak mjera pomoći u smislu ograničenja cijena energenata, kao i porezno rasterećenje gdje je to moguće pojačane kontrole obavljanja neregistriranih djelatnosti, kao i intenzivan i aktivan angažman svih uključenih u prilagodbu sustava obrazovanja potrebama tržišta. Ono što će također biti vrlo značajno za obrtnike u ovoj godini – osnivamo Fond solidarnosti kako bismo pomogli obrtnicima u nevolji. Nastavit ćemo jačati svoje usluge za naše obrtnike kako bi u svojoj Kući mogli dobiti svu potrebnu pomoć i podršku. Obrtništvo je snažno i otporno, sada je riječ o više od 112 tisuća obrta odnosno rastu od 9,8 % ili 10.000 obrta u godinu dana, a nama je čast i odgovornost da zastupamo interese svakog od njih“, istaknuo je predsjednik HOK-a. Dalibor Kratohvil.

Naime, nastavljeno je u izradi i na usuglašavanju unutar komorskog sustava prijedlog Fonda solidarnosti, riječ je o isplati novčane pomoći članovima Hrvatske obrtničke komore za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica štete na imovini i/ili štetnih nastalih na području RH, a koje će biti uređeno Pravilnikom i kriterijima, uz nadležno Povjerenstvo obrtnika koji će zastupati sve krajeve Hrvatske.

Obrtnička komora

Zadarske županije

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

DIGITALNO POSLOVANJE OBRTNIKA

PORTAL OBRTNOG REGISTRA

Image

DIZAJN I ODRŽAVANJE: Point Web Factory

     Službene mrežne stranice Obrtničke komore Zadarske županije