Ispis

IMG 4766

Dana 19.11.2019. u Hotelu „Kolovare“ promovirano je 42 majstorski zvanja u 12 različitih zanimanja i to: AUTOMEHANIČAR (5), BRAVAR (4), FRIZER (9),KUHAR (3), KLESAR (1), NATKONOBAR (5), ELEKTROINSTALATER (8), INSTALATER  GRIJANJA i KLIMATIZACIJE (3), SOBOSLIKAR-LIČILAC (1), STOLAR (1), VODOINSTALATER (1), TOKAR (1). U Obrtničkoj komori Zadarske županije može se polagati  majstorski ispite za  19 majstorskih zvanja.
Majstorski ispit je najviši stupanj obrazovanja za strukovne obrtničke kvalifikacije s kojima se  stječu najuglednije kompetencije i kvalifikacija majstora. Majstorska diploma je vrijednosni dokument, a titula majstora dokaz je stručnosti i kvalitete. Majstorski ispit je državno priznat ispit  u RH  kao i na području svih članica EU. Majstorski ispit polaže se pred komisijom Hrvatske obrtničke komore ( 5 članova), a sam ispit se sastoji  od četiri dijela :
●  izrade praktične zadaće i /ili  radne probe
●  provjere stručno-teorijskih
●  provjere znanja u području gospodarstva i pravnih propisa u RH
●  provjere osnovnih znanja potrebnih za podučavanje naučnika:
     radna pedagogija: 
-          pismene provjere 
-          praktična provjera s nastavnom pripremom
Znanja koja treba pokazati na majstorskom ispitu prethodno je potrebno proširiti, obnoviti, usavršiti, dopuniti i sistematizirati u cilju uspješnog polaganja i stjecanja 5. razine obrazovanja prema Zakonu o hrvatskom kvalifikacijskom okviru.  Ista razina / 5 razina / kao i završen stručni studij. Majstorski ispiti su regulirani Zakonom o obrtu i Pravilnikom o polaganju majstorskog ispita, a mogu se polagati za zvanja s liste vezanih obrta. Diploma majstorskog zvanja pruža  veće mogućnosti na radnom mjestu, otvaranju obrta, obrazovanju naučnika, tj. stječe se funkcija mentora- stručnog učitelja, pomaže kod predstavljanja u poslovanju i daljnje napredovanje u karijeri.
Iskrene čestitke svim promoviranim majstoricama i majstorima!

IMG 4760