Fax:

023/311-383

Email:

Adresa:

23000 Zadar, Široka ulica 1/lll

Zakon o trgovini: Blagdani neradni, a izuzeća su prigodna prodaja i kiosci s tiskom

Temeljem velikog broja upita obrtnika Hrvatska obrtnička komora je uputila zahtjeve nadležnom Ministarstvu za tumačenjem pojedinih odredbi Zakona o trgovini te prenosimo dobivena pojašnjenja radi detaljnijeg informiranja svih obrtnika. Kroz dobivena pojašnjenja naglašeno je kako Zakon jasno i nedvosmisleno propisuje da su prodajni objekti zatvoreni u dane blagdana te da distribucija tiska putem kioska kao posebnog oblika prodaje izvan prodavaonice može biti otvorena nedjeljom i blagdanom od 7:00 sati do 13:00 sati te, kao poseban oblik prodaje, može prodavati asortiman proizvoda odnosno svu ostalu robu neovisno o lokaciji gdje se kiosk nalazi, pri čemu je isti definiran kao prodajno mjesto u kojem se prodaje ograničen asortiman proizvoda kroz odgovarajući otvor na kiosku bez ulaska kupca u prodajni prostor. 

Nadalje, prigodna prodaja na sajmovima i javnim manifestacijama temeljem članka 57. stavka 6. Zakona o trgovini smatra se izuzećem te je dozvoljena nedjeljom ili blagdanom, samo ukoliko je riječ o javnoj manifestaciji ili sajmu, a prodaju se proizvodi i robe koji su predmet i svrha organiziranja spomenutih manifestacija te ista može trajati najduže do 60 dana u tijeku jedne kalendarske godine, neovisno o vremenu održavanja manifestacije.

Također, temeljem članka 57. stavka 5. Zakona o trgovini kao iznimka od ograničenja rada nedjeljom i blagdanom nisu propisani prodajni objekti koje se nalaze na groblju ili u neposrednoj blizini groblja, već oni prodajni objekti koji se nalaze unutar ili su sastavni dio cjeline željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih luka, luka otvorenih za javni promet, luka unutarnje plovidbe brodova, zrakoplova i trajekata za prijevoz osoba i vozila,  benzinskih postaja, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih ustanova te drugih subjekata u kulturi, muzeja, centara za posjetitelje odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisima.

Sukladno Zakonu o trgovini, radno vrijeme prodajnih objekata određuje i samostalno raspoređuje trgovac u razdobljima od ponedjeljka do subote u ukupnom trajanju do 90 sati tjedno te može prema vlastitom izboru 16 nedjelja u godini odrediti kao radne, tako da se trajanju radnog vremena prodajnih objekata do 90 sati tjedno dodaje 15 sati koje se raspoređuju od ponedjeljka do nedjelje.

Obrtnička komora

Zadarske županije

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

DIGITALNO POSLOVANJE OBRTNIKA

PORTAL OBRTNOG REGISTRA

Image

DIZAJN I ODRŽAVANJE: Point Web Factory

     Službene mrežne stranice Obrtničke komore Zadarske županije